Navigatie
  • Gratis verzending vanaf € 35,-
  • Voor 13.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gecertificeerd FSC 22000 en Riskplaza
  • Niet tevreden? Geld terug!
nl Nederlands

Listeria monocytogenes in voedingsproducten enorm toegenomen

2020-05-06 10:41:47

 

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van producten. De NVWA controleert of bedrijven de juiste maatregelen nemen om gevaren voor consumenten te voorkomen.

Omschrijving

Listeria’s zijn bacteriën die overal in de natuur voorkomen. Er zijn meerdere soorten listeria. Van één soort, Listeria monocytogenes, kun je ziek worden. Listeria monocytogenes is verboden in zuigelingenvoeding en medische voeding. Deze bacterie kan de voedselinfectie listeriose veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is erg klein.

MAAR, het aantal teruggeroepen voedingsproducten vanwege de ziekmakende listeria bacterie is de afgelopen tijd enorm toegenomen. In de afgelopen 365 dagen stond de teller op veertien, terwijl het jaar ervoor maar vier meldingen telde.

Veiligheid

Listeria komt het meest voor in levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Maar ook plantaardige producten kunnen ermee besmet zijn. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten.

Gerookte vis, zachte schimmelkazen en gekookte, gesneden vleeswaren worden het meest in verband gebracht met listeria. Andere risicoproducten zijn overige vleeswaren, gekoelde paté, hotdogs, gekoelde sandwiches en koelverse kant-en-klare gerechten zoals rauwkostsalades.

Listeria vermenigvuldigt zich goed in een vochtige omgeving, maar overleeft ook droge omstandigheden en in de diepvries. In tegenstelling tot andere bacteriën kan listeria groeien in een koud en vochtig klimaat zoals de koelkast. De temperatuur is wel van invloed op de groeisnelheid. Bij 4 °C groeit listeria minder hard dan bij 7 °C.

Meer info

Voor dit probleem hebben wij het product Venda (Listeria remmer en kleurbehouder) ontwikkeld. Meer info over gebruik en dosering kunt u vinden op: https://www.naturalspices.eu/venda-listeria-groeiremmer-kleurbehouder.html